Tips & Tricks

Hier vind je een overzicht van tips en tricks welke gerelateerd zijn aan de posts. Kijk eens rond en wie weet vind je de gouden tip voor het maken/vermaken van je kleding.

 

  • Van trui naar rok

Tip! Werk je rokje af met een zig-zag steek, dit is een rekbare steek en zal niet kapot knappen wanneer je het rokje aantrekt.

Tip! Indien de mouwen van de trui lang genoeg zijn kun je deze gebruiken voor een elastiek tunnel in de taille.

 

  • Van saaie lange rok, naar hippe korte rok!

Tip! Voordat je de schaar in de rok zet, trek deze eerst aan en vouw de hoeveelheid stof die je eraf wilt knippen naar de binnenzijde van de rok. Kijk of je de lengte goed vindt. Markeer de plaats van de nieuwe zoom, ga daar een aantal cm onder zitten (voor deze zoom heb ik 2 cm gerekend) en knip daarna pas de overtollige stof af.Jeansgaren

Tip! Als je stof hebt die snel rafelt, werk deze dan eerst af met een lock-steek of zig-zag steek. Vouw dan de zoom erin, om ervoor te zorgen dat de zoom goed blijft zitten kun je deze strijken, naai daarna met de naaimachine de zoom vast.

Tip! In een jeans stof is het mooi om een dikker garen te gebruiken voor de zoom. Zelf gebruik ik het dikkere jeans garen van Gütermann, deze zijn in de meest gangbare kleuren te verkrijgen dus er is er altijd een te koop die matcht met jouw jeans stof. (Zie foto.)

 

  • Miskoop?!

Tip! Voordat je enthousiast de schaar in je kledingstuk zet… Bedenk eerst goed wat je wilt veranderen aan het kledingstuk. Ga daarna stap voor stap veranderingen aanbrengen.

Tip! Halslijnen moeten rekbaar zijn, je hoofd moet er namelijk doorheen. Werk de halslijn daarom af met een rekbare steek, zoals een zig-zag steek of stretch steek. In mijn geval heb ik een tweelingnaald gebruikt, deze geeft aan de goede zijde van het werk twee evenwijdige rijen steken en aan de achterzijde een zig-zag steek, hierdoor is het stiksel rekbaar.

Tip! Wil je een tweelingnaald gebruiken? Er zijn verschillende varianten te koop, zoals voor stretch en jeans stoffen met verschillende naaldafstanden. Het inrijgen van de tweelingnaald wordt op dezelfde manier gedaan als een enkele naald, alleen nu rijg je twee dragen in in plaats van één. Je hebt dus ook twee klosjes garen nodig 😉 Let er wel op dat je voor het naaien altijd een rechte steek selecteert!!!

 

  • Jeans

Tip! Een nieuwe knoop in je jeans zetten kan op verschillende manieren. Na veel geklungel met een hamer, pers, etc. heb ik een tang gekocht van Prym waarmee ik jeans knopen in kleding kan zetten. Een echte aanrader! Binnen enkele seconden zit de knoop perfect in je jeans.012

Tip! Het gat in mijn jeans heb ik met een zig-zag steek afgewerkt. Ik heb hiervoor gemêleerd jeans garen gebruikt van Gütermann, dit garen is in verschillende tinten blauw te verkrijgen. Twijfel je over de kleur? Neem altijd een tint lichter dan je originele jeans, een lichtere kleur valt namelijk minder op dan een donkere kleur! (Zie foto.)

Tip! Wil je zelf ook een gat in je jeans afwerken met zelfklevend reparatiedoek? Ga niet trekken aan de stof wanneer je het doek in positie legt, je trekt dan het model uit je jeans. Wanneer je het doek gaat strijken: pers het doek met de strijkbout. Indien heen en weer gaat bewegen heb je kans dat het reparatiedoek of de jeans verschuiven.

Tip! Kijk hier om te zien hoe ik de jeans aan de binnenzijde heb dichtgestopt met zelfklevend reparatiedoek. (Coming soon… 🙂 )

Comments are closed.